Jaka sałatka do żeberek, roladek, zapiekanki?

 

Smaczne i pełnowartościowe sałatki mogą być serwowane jako dodatek do wielu dań. W upalne dni najchętniej sięgamy po przepisy na orzeźwiające i dietetyczne sałatki na lato, które na ogół są przyrządzane na bazie różnorodnych warzyw lub owoców. Takie lekkostrawne sałatki będą także idealne do żeberek, roladek oraz zapiekanek.

Jeśli nie wiesz jaką surówkę podać do żeberek, możesz postawić na klasyczne sałatki warzywne. Doskonale powinna sprawdzić się chociażby prosta sałatka z fasolki szparagowej. Przygotujesz ją z dwustu gramów fasolki szparagowej, jednej czerwonej papryki, dwóch średniej wielkości cebul, garści zielonej pietruszki, majonezu (lub jogurtu naturalnego), soli oraz pieprzu.

Fasolkę szparagową należy ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po wystudzeniu przekładamy ją do szklanej miski, do której dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę. Warzywa mieszamy z majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę z fasolki szparagowej przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.

Do roladek możemy natomiast podać sałatkę z burakami i serem kozim. Do jej przygotowania będziemy potrzebować dwa średniej wielkości buraki, drobno posiekaną czerwoną kapustę, dziesięć dekagramów sera koziego, dwie łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki oliwy z oliwek, pieprz oraz sól.

Buraki należy umyć i ugotować, a następnie pozostawić do wystudzenia. Kiedy będą już ostudzone, wtedy kroimy je w cienkie plastry, które układamy w szklanej salaterce. Do buraków dodajemy kapustę czerwoną oraz ser kozi. Składniki polewamy octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatki są także idealnymi dodatkami do zapiekanek, zarówno tych makaronowych, jak i ziemniaczanych. Do takich potraw najlepsza może być na przykład sałatka bałtycka. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować sto gramów selera, dwie średniej wielkości marchewki, dwa ziemniaki, jeden niewielki burak, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwa ogórki kiszone, posiekaną natkę zielonej pietruszki, małą cebulę, filety śledziowe oraz sól i pieprz.

Seler, marchewkę oraz ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy w rondlu do miękkości (uważajmy jednak, by warzywa nie były zbyt miękkie). W oddzielnym garnku gotujemy buraki. Ugotowane warzywa przelać zimną wodą, odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.

W oddzielnej misce sporządzamy sos, mieszając oliwę z oliwek z solą, pieprzem, posiekaną pietruszką oraz kawałkami kiszonych ogórków. Filety śledziowe przekładamy do salaterki, dodajemy warzywa, a następnie wszystkie składniki polewamy sosem.